همشهری آنلاین: مشاور رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان این که فرونشست زمین به نوعی زمین لرزه خاموش تلقی می‌شود، گفت: ۳۰ درصد دشت‌های کشور با فرونشست زمین مواجهند.

۳۰ درصد دشت‌های کشور درگیر زمین‌لرزه خاموشند

به گزارش ايرنا، مسعود مرسلی روز یکشنبه در حاشیه کارگاه آموزشی گفتگوی آب ایران و استرالیا در تبریز با بیان این که در بعضی دشت‌ها زنگ خطر به صدا درآمده است، خاطرنشان کرد: مرگ آبخوان برگشت‌پذیر نیست.

وی با اشاره به وجود 609 محدوده مطالعاتی در دشت‌های کشور، گفت: دشت‌های میناب هرمزگان، زرند کرمان، مهیار اصفهان و ورامین در استان تهران از جمله دشت‌هایی هستند که فرونشست زمین با چشم قابل مشاهده است.

وی با بیان این که دشت‌های آذربایجان شرقی کمتر در معرض فرونشست هستند، خاطرنشان کرد: فرونشست زمین موجب تخریب شریان‌های حیاتی و سیستم‌های خدماتی در شهرها می‌شود.

مرسلی با اشاره به این که در فرونشست زمین تراکم آبخوان‌ها افزایش یافته و تخلل کمتر می‌شود، گفت: در این وضعیت وزنی که توسط آب و خاک تحمل می‌شد، اکنون فقط توسط خاک تحمل می‌شود.

وی گفت: در صورت فرونشست زمین حتی اگر بارندگی هم افزایش یافته و برداشت آب کم شود، شرایط به وضعیت عادی برنمی‌گردد.

مشاور رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: هر چند فرونشست زمین تاثیر مستقیم در زمین‌لرزه‌ها ندارد، ولی به هر حال موجب افتادگی زمین می‌شود و از این رو به زمین لرزه خاموش مشهور است.

طبق اين گزارش، فرونشست می‌تواند در اثر پدیده‌های طبیعی زمین‌شناسی مانند زمین لرزه، انحلال سنگ‌های گچی، نمکی یا آهکی، آب شدن یخ‌ها و حرکت آرام پوسته و خروج گدازه از پوسته جامد زمین یا فعالیت‌های انسانی مانند معدنکاری، برداشت سیالات زیرزمینی مانند آب‌های زیرزمینی، نفت یا گاز ایجاد شود، اما کارشناسان معتقدند کاهش شدید سطح آب‌های زیرزمینی، مهم‌ترین دلیل فرونشست زمین در ایران است.

کاهش بارش، مدیریت نکردن مصرف آب در بخش کشاورزی، رعایت نکردن سهمیه برداشت آب توسط برخی کشاورزان و استفاده از روش‌های سنتی آبیاری، افزایش مصرف آب توسط صنایع و مردم موجب شده است تا بخش قابل توجهی از منابع آبی خشک شود و سطح سفره‌های زیرزمینی بشدت پایین بیاید.

این مساله موجب شده تا حفره‌های تهی از منابع آبی در اثر وارد آمدن فشار طبقات فوقانی زمین فرو بریزد و پدیده فرونشست زمین در بسیاری از مناطق اتفاق بیفتد.

کد خبر 394878

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha